105. STUDIU ASUPRA SPECIEI CALENDULA OFFICINALIS SI VALORIFICAREA EI ÎN ZONA MONTANA

CUPRINS

CAPITOLUL I
Date generale asupra plantelor medicinale din zona montana
I.1. Scurt istoric al folosirii plantelor medicinale
I.2. Utilizarea plantelor medicinale si aromatice în tara noastra
CAPITOLUL II
Studiul de literatura asupra speciei Calendula officinalis L.
II.1.Raspandire
II.2.Descriere botanica
II.3.Relatii planta-factori de vegetatie
II.4.Tehnologie de cultura
II.5. Recoltarea, uscarea si ambalarea
II.6.Compozitia chimica a speciei
II.7.Valoarea terapeutica si utilizari
CAPITOLUL III
Studiul experimental
III.1.Cultivarea si obtinerea produsului vegetal medicinal din specia Calendula officinalis
III.2.Analiza produsului vegetal medicinal Calendula flos
III.2.1. Controlul organoleptic
III.2.2. Determinarea corpurilor straine
III.2.3. Determinarea umiditatii în cazul produselor cu umiditate normala
III.2.4. Determinarea cenusii totale
III.2.5. Identificarea principiilor active
III.2.5.1. Identificarea carotenoizilor
III.2.5.2. Identificarea flavonoidelor
III.2.5.3. Identificarea mucilagiilor
III.2.5.4. Identificarea saponozidelor
III.2.5.5. Identificarea uleiului volatil
III.2.5.6. Dozarea carotenoidelor
III.2.5.7. Identificarea vitaminelor liposolubile din uleiul de galbenele prin cromatografie în strat subtire
III.2.5.8. Formule chimice
III.3.Obtinerea extractelor din Calendula officinalis pentru utilizare cosmetica
III.3.1. Obtinerea unei tincturi
III.3.2. Extractul de galbenele în propilenglicol
III.3.3. Extractul de galbenele în ulei de vaselina
III.4.Realizarea unui unguent cosmetic
CAPITOLUL IV
Concluzii
Bibliografie