15. METABOLITI SECUNDARI CU PROPRIETATI TINCTORIALE

CUPRINS

Partea I METABOLITI SECUNDARI CU PROPRIETATI TINCTORIALE
Introducere
CAP. 1. CULOAREA CA FENOMEN SUBIECTIV
1.1 Vederea; senzatia de lumina
1.2 Vederea cromatica
1.3 Culoarea ca fenomen subiectiv din punct de vedere fizico – chimic
CAP. 2. Coloranti naturali
2.1. Coloranti – definitie, clasificare
2.2. Localizarea colorantilor în organisme vegetale si/sau animale
2.3. Carotenoide
2.3.1. Carotine
2.3.2. Xantofile
2.3.3. Oxizi din grupa carotinoidelor
2.3.4. Cetonele din grupa carotinoidelor
2.3.5. Acizi din grupa carotinoidelor
2.3.6. Izomeria cis – trans la carotinoide
2.4. Flavonoide.
2.4.1. Generalitati. Biosinteza flavonoidelor
2.4.2. Clasificarea flavonoidelor
2.4.3. Relatia structura chimica - proprietati tinctoriale
2.4.4. Rolul fiziologic al flavonozidelor
2.4.5. Actiune farmacodinamica si întrebuintari
2.5. Coloranti chinonici
2.6. Coloranti antrachinonici
2.6.1. Coloranti antrachinonici izolati din plante
2.6.2. Coloranti antrachinonici izolati din insecte
2.6.3. Coloranti antrachinonici izolati din fungi
2.6.4. Derivati chinonici utilizati drept coloranti alimentari, de uz farmaceutic si cosmetic
2.7. Betaine
2.8. Coloranti indolici
2.9. Coloranti azinici
2.10. Pigmenti sidefati
2.11. Arome colorante din plante
CAP. 3 METODE DE ANALIZA SI CONTROL
CAP. 4 TEHNICI DE OBTINERE A METABOLITILOR SECUNDARI CU PROPRIETATI TINCTORIALE
4.1. Metode de obtinere a carotenoidelor
4.2. Metode de obtinere a flavonozidelor
4.3. Metode de obtinere a derivatilor chinonici
4.4. Metode de obtinere a antocianatilor
4.5. Metode de obtinere a taninurilor catechice
CAP. 5 CONTROLUL CALITATII PRODUSELOR VEGETALE SI A
COLORANTILOR NATURALI - ASPECTE TOXICOLOGICE
Partea a II-a STUDIUL SI MODELAREA PROCESULUI DE EXTRACTIE A RUTINULUI DIN HYPERICI HERBA (SUNATOARE) SI HIPPOPHAËS FRUCTUS (CATINA ALBA)
1. Generalitati
2. Tehnica experimentala
3. Rezultate si discutii
3.1. Studiul extractiei rutinului din Hyperici herba (sunatoare) si Hippophaës fructus (catina alba)
3.2. Modelarea matematica a extractiei rutinului din Hyperici herba (sunatoare) si Hippophaës fructus (catina alba)
4. Concluzii
BIBLIOGRAFIE