85. REALIZARI SI PERSPECTIVE ÎN BIOTEHNOLOGIA CEFALOSPORINELOR

CUPRINS

Introducere
2. Cefalosporine, structura si clasificare
3. Proprietatile cefalosporinelor
3.1. Proprietatile fizice ale cefalosporinelor
3.2. Proprietatile chimice ale cefalosporinelor
3.3 Mecanismul de actiune antibacteriana al cefalosporinelor
3.4 Rezistenta bacteriana la antibioticele beta-lactamice
4. Obtinerea cefalosporinelor
4.1. Cefalosporine naturale. Cefalosporina C
4.2 Fermentatia directa a unui precursor al A7ADC
5. Obtinerea cefalosporinelor de semisinteza
5.1. Obtinerea A7AC
5.2. Acilarea acizilor cefalosporanici
5.2.1. Acilarea acizilor cefalosporanici cu cloruri de acil
5.2.2 Acilarea acizilor cefalosporanici cu anhidride mixte
5.2.3. Acilarea acizilor cefalosporanici cu esteri activati
5.2.4. Acilarea enzimatica a A7ADC
5.3. Transformarea penicilinelor naturale în cefalosporine prin extindere de
ciclu
5.4. Modificarea pozitiei 3-acetoxi din cefalosporinele naturale
6. Directii de cercetare în clasa cefalosporinelor
7. Esteri ai cefalosporinelor
8. Relatii structura-actiune în grupa cefalosporinelor
8.1. Dependenta actiunii antibacteriene de natura substituentului de la
gruparea 7-aminica.
8.2. Modificari structurale la C3 si influenta lor asupra intensitatii si
spectrului de actiune antibacteriena si a proprietatilor farmacocinetice ale
cefalosporinelor.
8.3. Esteri ai cefalosporinelor utilizati ca prodrug-uri.
8.4. Atomul de sulf si actiunea antibacteriana a cefalosporinelor.
8.5. Concluzii
9. Concluzii
10. Bibliografie